Tema: Ung Bonde

Fra utbygging til drift

Tett på parametere som avdekker nok til at det er mulig å snu uønsket utvikling.

Tekst og foto:
Solveig Goplen

Midtdal Søndre i Os kommune i Innlandet

  • Mette og Ivar Midtdal

  • 340 000 liter i kvote

  • 700 dekar jord (derav 305 egen)

  • 8 500 kg EKM siste 3 år

  • 80 MJ i grovfôropptak

  • Dyrevelferdsindikator: 125

Aktuelle for tips i forbindelse med endring i driftsledelse

For 3 ½ år siden laget Buskap en reportasje fra Mette og Ivar Midtdal i Tufsingdalen. De hadde da vært gjennomen en større ombygging av fjøset til robotfjøs. Til tross for begrenset plass hadde de lagt vekt på mange smarte detaljer som gjorde en forskjell.

Denne gangen tar Buskap en aleneprat med Mette som siden sist er «forfremmet» til driftsleder etter at Ivar brått ble ordfører i Os kommune ved forrige valg. Uten erfaring fra kommunestyrearbeid har det siste året vært krevende for både Mette og Ivar i nye roller og med ansvar for to små, Mikkel på 4 ½ og Mali på 3.

Endringskompetanse

Mette Midtdal har hovedansvaret for driftsledelse. Hun deler i denne saken sine erfaringer.

Mette opplevde endringene sist høst som overveldende. Det å ta over Ivar sine oppgaver var alt oppslukende selv om hun gjennom mange år hadde vært svært delaktig i det praktiske arbeidet og hatt ansvar for oppfølging av dyrevelferd og fôringsstrategier.

Den nye situasjonen krevde endringer i form av at avløser sto mer og mer for det praktiske arbeidet, mens hun måtte slippe litt mer tak og finne måter å overvåke drifta på.

Det å være en del av et ungt produsentmiljø får hun ikke fullrost.

- Pågangsmot er smittsomt i ei bygd som Tufsingdalen. Med langt til andre arbeidsplasser er det utvikling av gårdene som er muligheten, sier Mette.

Derfor er det påfallende at det ser ut til at her overlever familiejordbruket. Investeringene må gi grunnlag for en realistisk familieøkonomi.

Driftsledelse med en varm kopp kaffe

Mette sitt helt konkrete tips i forbindelse med ajourhold av alt fra oversikt over økonomi til bestilling av driftsmidler er å sette av tid. En rutine som hun gjerne vil dele med andre er å starte uka mandag morgen med å gå gjennom ukas oppgaver, sjekke EHF- fakturaer som ikke har gått gjennom og så videre.

Pushvarsler på telefon er vel og bra, når det kommer meldinger fra Duett som du kan attestere underveis, men det er viktig å ta seg tid til å sette seg ned i kontorstolen og rett og slett tenke at nå er jeg opptatt et par timer med driftsledelse for å holde oversikt.

- Varm kaffe, fyr i ovnen og ro i huset hjelper, sier Mette.

Si ja takk når du blir invitert

Mette vil oppfordre kollegaer til å rydde plass til å delta på fagmøter og sosiale arenaer. Det er godt både for bondehelsa og for drifta.

Bondelaget arrangerer bondefrokost stort sett en gang i måneden. Frokosten dekkes av Bondelaget, men arrangeres hjemme på de ulike gårdene. Frokostene er uformelle, ingen agenda, en prat om hva som opptar den enkelte. Ofte er det 15-20 bønder og nesten alltid flere fra samme driftsenhet. I Tufsingdalen er det ni enheter med melk, en med ammeku og en med melkegeit.

Os produsentlag er også flinke til å arrangere jevnlige møter med aktuelle tema. Som regel er møtene på Trollkroa på Os 4 mil unna, men for Mette er ikke det langt. Det som oppleves som mere trasig er småbarnsperioden med 4 mil til nærmeste barnehage. Foreløpig er det ingen babyboom i Tufsingdalen, og med 5 barn i barnehagen ble tilbudet flyttet 4 mil unna.

Hva bidrar mette med i fagmiljøet?

Mette kvier seg litt for å svare. Det er et vanskelig og kanskje litt ubehagelig spørsmål. I 10. klasse skrev hun oppgaven «Drømmeyrket » som staket ut kursen. Mette er fra Telneset, og første stopp ble Storsteigen og deretter Nord Universitet i Steinkjer. Dermed står hun støtt faglig, men innrømmer at i møte med bønder med lang fartstid kan det være vanskelig nok å ta ordet som ung dame. Heldigvis har hun flere kvinnelige kollegaer i Tufsingdalen som også driver gård. Mette innrømmer at hun kan være litt konfliktsky. Likevel Mette liker ikke å skryte, men må hun si noe positivt om seg selv så er det faglig ballast, kombinert med relativt mange års gårdsdrift til tross for at hun så vidt har passert 30 og at hun er energisk og liker å jobbe systematisk.

Bruker rådgivere

Et råd til andre kollegaer er å bruke rådgivere som sparringspartnere. Også på det fagfeltet der du har kompetanse. Det å bryne argumentasjonen og finne ut om du har gjort rette gode vurderinger. Bekreftelse er viktig også for voksne mennesker. Viktige parametere for god drift er slik Mette vurderer det: Friske kalver, god melkepris og høgt grovfôropptak. Det å følge med på SMS fra Tine kvalitet er den viktigste tilbakemeldinga i daglig drift. Den kommer flere ganger i uka.